Jujutsu

JujutsuDet förekommer en mängd olika stavningar på jujutsu, där ibland jujitsu, jiujitsu  m.fl. Betydelsen av ordet är dock detsamma, "mjuk teknik" eller "följsam konst".

Jujutsu är en japansk kampkonst som består till största delen av kast, fällningar och tekniker mot led. Jujutsun härstammar från samurajerna under feodaltidens Japan som en metod att likvidera beväpnade och obeväpnade motståndare i situationer där vapen var opraktiska eller förbjudna. Med hänsyn till svårigheten att likvidera en beväpnad motståndare med slagtekniker, var de mest effektiva metoderna för att neutralisera en fiende att använda ledtekniker och kast.

Idag kan vi dela upp jujutsu i olika kategorier, en modern, klassisk samt en traditionell jujutsu.

 

Modern jujutsu, utvecklad under 1900-talet är modifierad och anpassad efter lagstiftning i självförsvarssyfte (följer Lagen om nödvärn), men också med förgreningar mot jujutsu som en tävlingsidrott, en kampsport mer än en kampkonst/krigskonst.

Klassisk jujutsu kan uttryckas som föräldern till dagens moderna jujutsu och judo där direkt skadliga och farliga tekniker tagits bort som annars i ett sammanhang som judo skulle innebär direkt livsfara att tävla med den typen av tekniker. Den klassiska jujutsun saknar kobudo (vapenkonst)

Traditionell jujutsu innehåller allt från sparkar, slag, ledtekniker, kast, frigörningar till vapentekniker (kobudo/vapenkonst).

Idag tränas jujutsu som det gjordes för hundratals år sedan och som en modifierad form anpassad efter lagstiftning och tävling.

Varför träna kampsport?

Det finns många fördelar med att träna en kampsport, däribland jujutsu. Du lär dig ett självförsvar, självdisciplin, självförtroende och erhåller en förbättrad hälsa.

Många som börjar träna jujutsu gör det för att de vill lära sig självförsvar, en del för att de vill pröva på något nytt och annorlunda eller kanske för att de är intresserad av japansk filosofi.

Att du fortsätter med jujutsu-träningen kan bero på att den ger allsidig motion, en dynamisk konditions- och styrketräning samt att det är riktigt roligt.

Vart leder jujutsu-träningen?

SamlingDu lär dig självförsvar anpassat efter svensk lagstiftning, får bättre koordinationsförmåga, blir smidigare och starkare och får en bättre kroppskännedom.

Efter många års hård träning har du fått ett ökat självförtroende och förhoppningsvis uppnåt det svarta bältet.

Sist och absolut inte minst, kan du få många nya vänner.

 

 

Är jujutsu något för mig?

Alla människor kan träna jujutsu oavsett deras ålder eller handikapp i stort sett. Män och kvinnor kan träna tillsammans oavsett deras ålder eller andra egenskaper. Allt detta skapar en god stämning och det är klart mycket roligare när kvinnor och män kan träna tillsammans.

Vill du lära dig självförsvar? Få bättre självdisciplin och självförtroende? En bättre hälsa och få nya vänner? Har du råd att avvara det där lilla extra? Är du engagerad? Hängiven?

Då passar jujutsu alldeles perfekt för dig!